Avokádo sa zaraďuje medzi ovocie a svoj pôvod má v Južnej a v Strednej Amerike. Má históriu niekoľko tisíc rokov a nezvyčajné účinky na ľudské zdravie, ktoré sa najmä v dnešnej dobe stávajú aktuálne.
Zo všetkých druhov ovocia má najvyšší obsah bielkovín a tukov, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Zároveň obsahuje veľké množstvo antioxidantov, najmä vitamínu E a C. Vysoký obsah vitamínu B6 prospieva našej nervovej sústave a priaznivo vplýva na stav našej pokožky. Foláty nachádzajúce sa v avokáde chránia organizmus pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Pomáha pri liečbe artritídy a má výrazné protizápalové účinky. Je to vhodný druh ovocia aj pre pacientov s cukrovkou – má nízky glykemický index.
Obsahuje luteín, ktorý priaznivo pôsobí na náš zrak.
Pomocník pri diétach
Nízka hladina glykemického indexu zabezpečuje ľahšiu likvidáciu tukových buniek a udržanie si ideálnej hmotnosti a postavy. Odborníci z oblasti výživy odporúčajú „výdatné“ raňajky pri redukčných diétach – uvarené vajíčko s 1 stredne veľkým a dozretým avokádom spolu s krajíčkom celozrnného chleba ako zdroj zdravej energie.
Krása súvisí aj s duševným stavom
Foláty obsiahnuté v avokáde zabraňujú depresiám a celkovo podporujú zdravý spánok a náladu.
Vitamín E obsiahnutý v avokáde sa využíva aj v kozmetike – najmä ako maska pre suchú pleť. Stačí roztlačené avokádo, zopár kvapiek olivového oleja a aplikácia na pleť. Výsledok Vás milo prekvapí. Pravidelným používaním Vaša pleť získa stratený jas, jemnosť a mladistvý výzor.
Je veľkým pomocníkom pri vysušených končekoch vlasov, má veľké uplatnenie aj ako výživná maska pre suché ruky.
Prisudzujú sa mu aj afrodiziakálne účinky a rituály s avokádom poznali už aj staré indiánske kmene. Jeho samotný tvar zvýrazňuje plodnosť.
V gastronómii má široké uplatnenie – vo forme nátierok a príloh.
Patrí medzi najzdravšie ovocie aj z dôvodu, že je nutrične vyvážené a využiteľné pre organizmus.